Evlilik birliğinin artık sürdürülemeyeceği durumlar için evli kişiler boşanma davaları açmaktadır. Boşanmanın pek çok nedeni mevcuttur. Örneğin aldatma, zina, şiddetli geçimsizlik, tarafların birinin bir diğerini özgürlüğünden alı koyması gibi… bu durumlarda kişiler hem çekişmeli hem de anlaşmalı boşanma yoluna gidebilir. Her ne şekilde olursa olsun mutlaka boşanmak isteyen evli çiftlerin boşanma davası açılırken nelere dikkat edilmelidir?  Konusuna ekstra dikkat etmeleri önerilmektedir. Ancak bu sayede daha hızlı ve daha kolay bir şekilde boşanmak mümkün olacaktır. Anlaşmalı boşanma ile çekişmeli boşanmalarda dikkate alınması gereken konular farklıdır. Örneğin anlaşmalı boşanmada her iki taraf maddi manevi her konuyu kendi içlerinde çözüme ulaştırır. Diğer, yani çekişmeli boşanmada taraflar belli bir anlaşmaya varamayacağı için bu tür boşanmalarda, mutlaka delil ve şahitlerin önemi büyük olacaktır.

Boşanma Davası Nasıl İlerler?

Boşanma davası açılırken nelere dikkat edilmelidir? Sorusunun yanı sıra merak edilen bir diğer konu ise boşanma davası nasıl ilerler? Sorusudur. Burada yapılması gerekenler ise;

  • İlk olarak mutlaka boşanma ile alakalı gerekli dilekçenin oluşturulması gerekir. Doğru bir dilekçe sayesinde süreç daha kolay geçecektir. Bu nedenle dilekçe hazırlarken mutlaka boşanma avukatından destek alınması gerekir.
  • Dilekçe açıldıktan sonra artık dava süreci başlamaktadır. Eğer anlaşmalı bir boşanma ise dava çok kısa sürede tamamen bitecektir. Ama çekişmeli boşanma süreci daha uzun olabiliyor.
  • Mahkeme tarafından alınan boşanma dilekçesi için her iki tarafa da tarih verilmektedir. Belirlenen tarih içinde ya kişilerin her ikisinin ya da kişilerin avukatlarının dava salonunda olması şarttır. Aksi halde dava ertelenecektir.
  • Çekişmeli boşanma sürecinde mahkeme ilk olarak her iki tarafında gelir düzeylerini tespit eder. Bu sayede verilecek olan nafaka veya tazminat gibi detaylar belirlenmiş olacaktır.
  • Çekişmeli boşanmada kusurlu kişi için kusurun ispatı için mutlaka delil veya şahit istenmektedir. Bu şartları yerine getiremeyen taraf evlilik süreci içinde işlenmekte olan suçu ispat edemez. 

Boşanma davası açılırken nelere dikkat edilmelidir? Sorusuna ek olarak mutlaka her iki tarafında avukat seçimi nasıl? Olmalı gibi sorulara da yanıt bulması şarttır.